Wednesday, May 4, 2011

Umbra i SvD

SvD skrev om Elin Falsteds Umbra och passade på att höja Utopi till skyarna.
Länk till hela texten finns här.

 Saxat ur dagens DN…

Intressant hur vi här nere i Kolikgrottan bara pratar om hur vi ska göra UTOPI bättre och att första året är på prov, när vi sen får läsa sådana här saker. Det gäller att inte bli kaxig! Nu ska vi slipa diamanten till perfektion!

"Det första numret av nya seriemagasinet ”Utopi” innehåller ett manifest för episk seriekonst, där just fantastikens gränslöshet lyfts fram. Serien, med sin text och bild, är förstås i sig också en hybridform.
Jag är osäker på om jag någonsin läst ett så helgjutet antologinummer tidigare. Här ryms allt från humor och satir, skräck och grotesk saga till spänning, erotik och historisk roman, ibland i en och samma serie. ”Utopi” är efterlängtad, minst sagt. Det är tydligt att svensk seriekonst berikats med ett antal starka författare.
En av dessa är Elin Fahlstedt, som nyligen debuterade som bilderboksförfattare. Med ”Umbra” gör hon serieboksdebut. Och precis som för kollegerna i Utopi är det en mogen och färdig produkt. En fantasyintrig vrids genom ett stilsäkert formspråk till en egenartad blandning av gammalt och nytt.
Föräldralösa Ethel, uppvuxen på ett kloster med endast ett svårtydbart fotografi av sin far, är annorlunda. En natt med blodröd måne hittar hon en undangömd passage till en annan värld. Fahlstedt uppvisar en känsla för myters och berättelsers förvandlingar som för tankarna till Neil Gaiman och Hayao Miyazaki.
Styrkan i fantastikens hybridform är i någon mån även dess mest påtagliga svaghet – gränsöverskridandet blir lätt ett manér. I stället för att kanalisera kulturella rädslor och marginalupplevelser, blir då rädslan en produkt, en kulturell vara, merchandise.
Några tecken på detta finns dock inte hos de författare jag tittat på här. Snarare lyckas man överlag upprätthålla en kritisk distans, på samma gång del av och kommentar till samtidens genremedvetenhet. Svensk fantastik växer till sig."

Per Israelson Reporter Kultur

Kom och träffa oss, bakom tidningen och böckerna på Seriefestivalen på Kulturhuset i helgen. Köp ett eget ex av Umbra och få det singerat av Elin Fahlstedt. På plats kommer också Loka Kanarp, Karl Johnsson, Fabian Göranson, Josefin Svenske, Nanna Johansson, ditflugna fransyskan Nancy Peña, nysläppta Eva Björkstrand och många många fler.
Ses där!

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background by Ava7Patterns