Wednesday, June 30, 2010

Intervju med Fabian Göranson i Rocky Magasin


Ser man på! En intressant och välskriven intervju, det är man inte bortskämd med. Läs Oskar Ponnerts intervju med Fabian Göranson i Rocky Magasin (nr 4/2010). Finns på närmaste Ica. Jag tar mig friheten att citera ett par frågor och svar.


"Kan man jämföra arbetet med att filmatisera en bok?
- Ja. Jag använder samma text som i boken, men försöker sätta väldigt mycket av min egen känsla och mitt eget temperament på serien. Man måste ju vrida den åt något håll, för den är ju väldigt öppen för tolkning. Jag har försökt göra en grafisk roman som har betydligt högre puls än vad de flesta amerikanska grafiska romanerna har idag, som handlar väldigt mycket om folk som går i regnet och funderar i enorma tankebubblor fyllda med text. Jag har försökt ta den här grafiska romanformen och vrida upp tempot. Och jag försöker belöna läsaren så mycket som möjligt, i bild och humor och händelser. Läsningen ska flyta på och man ska vilja ha mer hela tiden, precis som i en film.
(...)
 Vad är det som är så inspirerande i den epoken? (Alltså förra sekelskiftet. Min anm.)
- Det är jävligt snygga kläder. Det påminner om en del modeinfluenser idag; kostymer, och tjejer med puffärmar och sånt där. Sen är det ju också likt vår tidsperiod; de är väldigt globaliserade, om man säger så. I och med att alla europeiska länder hade kvar sina kolonier så var det ett väldigt fritt flöde mellan länderna. Folk rörde på sig mycket, i vissa samhällsklasser i alla fall. Men efter första och andra världskriget kom ju uppdelningen i öst och väst, och man införde pass. Vid sekelskiftet hade människor inte pass, man bara åkte! Det var verkligen ”Globaliseringen del 1”. Överhuvudtaget hela stämningen, det hade inte varit något krig i Europa på väldigt länge, och folk var ganska taggade liksom."

Läs mer om Inferno här.
Köp boken här.

Lokas Crackbilder

Hur galet det än kan låta så åkte några av oss till Crack!-festivalen i Rom för att ställa ut serier och turista i den urgamla staden. Nu kommer bilderna! Ursäkta att de blev så suddiga...


Här är några av svenskarna samlade framför någon typisk rom-sevärdhet. My Gudmundsdotter, Johan Jergner Ekervik, Martina Bergsjö, Kalle Johnsson och Fabian Göranson.

Jag.


På fortet där festivalen går av stapeln kan man ställa ut konst i underjordiska celler. Här har Martina satt upp sina målningar.



Här är min utställning som jag släpade med mig från Stockholm. Hela fick inte plats men det är alltså samma bilder som jag ställde ut på I seriernas värld i Malmö i fjol.




En vägg med Fabians infernosidor.


Fabian och Kalle målade gjorde en väggmålning i cellen.


På kvällarna var det proppat med folk på fortet. Band spelade, vin dracks och knark röktes. Ibland var det faktiskt lite klaustrofobiskt. Crack! är känt för alla hundar som besöker festivalen. De går ofta omkring själva och tigger mat. Här har Zoe lagt sig tillrätta i vår cell.


Coco Moodysson och Alexander Ekelund. Coco hade med sig en italiensk version av sin bok Jag är ditt fan in i döden i begränsad upplaga.


Alla var tvungna att stanna utanför en stängd seriebutik som hade en massa dockor i fönstret. Här syns också Emma Rendel som hade en uppskattad utställning där besökare fick bidra med egna pratbubblor.


Jag var så där härligt semesterrufsig.


En kväll på kvartersrestaurang i närheten av fortet.


24 hour party people.


Screentryck och folk på festivalen.


En tjej hade med sig dockor som hon lät tecknare teckna på. Jag och Kalle gjorde varsin sida på den här. Tror att det var ett pågående projekt och att dockorna kommer ställas ut fler gånger.


Kalle tecknar.


Martina med en av sina bilder, som hon sålde.

Sammanfattningsvis en härlig festival och en skön semester!

Tack till arrangörerna! Hoppas vi ses nästa år igen!

/Loka

Wednesday, June 16, 2010

Crack!-minnen

Nu är det återigen dags för den italienska seriefestivalen Crack! Av Kolik Förlags författare kommer Fabian Göranson, Loka Kanarp och Karl Johnsson åka ner. Precis som förra året kommer vi ställa ut bilder och festa med seriefolk från hela Europa.

Förra sommaren representerade Josefin Svenske och Loka Kanarp vårt kära förlag. Så här kunde det se ut:

Josefin Svenske och MP5

Dödvatten-utställningen
Bokbord
Josefin framför festivalaffischen
 Loka Kanarp

Thursday, June 10, 2010

Ny adress för releasefesten ikväll.

Det är tråkigt väder och vi vill bjuda alla malmöbor på inomhusmys, stoj och stök på Nyhavn istället.
Så kom dit nu ikväll fredagen den 11:e.
Vi är där från sju. jippi!

Wednesday, June 9, 2010

Malmöfest för Inferno 11 juni!

Kom och fira Kolik förlags senaste boksläpp!
Fabian Göransons serierverion av August Strindbergs INFERNO!

Det kommer att vara solig uteserverning, festlig musik, storslagna gäster från Stockholm, seriemingel, boksingering, skoj, gratis innan 22 och bra på alla sätt.

Ny plats: Nyhavn vid möllevångstorget, Malmö.
När: 11 juni, från  kl 19.00

Kom dit, vi väntar på dig där.
Kolikfamiljen

Tuesday, June 8, 2010

Svd-recension av Inferno

Fabian Göransons Inferno har recenserats i Svenska Dagbladet tillsammans med serieversionen av Marcel Prousts "På saning efter den tid som flytt". Läs hela recensionen HÄR.

Thursday, June 3, 2010

Loka Kanarp vinner pris!



Serietecknare vinner pris för feministisk bok
  
Serieskaparen Loka Kanarp tilldelas Kommunals hedersomnämnande på 50 000 kronor för boken Pärlor och patroner – 60 historiska kvinnoporträtt (Kolik Förlag) där hon porträtterar kvinnor ur historien och lyfter fram dem som inte alltid finns med i historieböckerna.

Prisutdelningen äger rum på Kommunals kongress i Stockholm 10 juni. Vid detta tillfälle delar Kommunal ut sammanlagt sex priser. Kulturpriset går till komikern Mia Skäringer.





Pärlor och Patroner – 60 historiska kvinnoporträtt
Pärlor och patroner består av 60 stycken ensidesserier som var och en presenterar ett kvinnoöde från olika tider och platser: Marie Curie, drottning Kristina, Greta Garbo, Alexandra Kollontaj, madame Nhu, Rosemary Kennedy och många fler. Här skildras med humor och insikt historiska kvinnor: starka ledare, forskare och feministiska pionjärer sida vid sida med förbrytare, despoter och rena galningar. Boken gavs ut på Kolik Förlag 2009.

Loka Kanarp
Loka Kanarp är född 1983 och är verksam som serietecknare och illustratör i Stockholm. Hon debuterade 2006 med serienovellsamlingen Till mina vänner och ovänner. Hon är utbildad på Serieskolan i Malmö. Under våren har hon bl.a. varit aktuell med sin utställning ”Från salong till barrikad” på Kulturhuset i Stockholm, vilken bygger på boken Pärlor och patroner.

Karl Johnsson på Bokhora.se





Bokhoran Helena har intervjuat Karl Johnsson (Mara från Ulthar) om hans läsvanor. Läs vilka skräckböcker han rekommenderar, vilken chicklit-författare han läst allt av, och vilka böcker som "osar av bullshit" på Bokhora.se!

Om du vill veta mer om Mara från Ulthar - kolla på den här fina videorecensionen från [ungbib] - Höganäs Bibliotek:




Köp Mara från Ulthar av Karl Johnsson i din seriebutik eller på nätet!
 

Blog Template by YummyLolly.com - Background by Ava7Patterns