Wednesday, June 30, 2010

Intervju med Fabian Göranson i Rocky Magasin


Ser man på! En intressant och välskriven intervju, det är man inte bortskämd med. Läs Oskar Ponnerts intervju med Fabian Göranson i Rocky Magasin (nr 4/2010). Finns på närmaste Ica. Jag tar mig friheten att citera ett par frågor och svar.


"Kan man jämföra arbetet med att filmatisera en bok?
- Ja. Jag använder samma text som i boken, men försöker sätta väldigt mycket av min egen känsla och mitt eget temperament på serien. Man måste ju vrida den åt något håll, för den är ju väldigt öppen för tolkning. Jag har försökt göra en grafisk roman som har betydligt högre puls än vad de flesta amerikanska grafiska romanerna har idag, som handlar väldigt mycket om folk som går i regnet och funderar i enorma tankebubblor fyllda med text. Jag har försökt ta den här grafiska romanformen och vrida upp tempot. Och jag försöker belöna läsaren så mycket som möjligt, i bild och humor och händelser. Läsningen ska flyta på och man ska vilja ha mer hela tiden, precis som i en film.
(...)
 Vad är det som är så inspirerande i den epoken? (Alltså förra sekelskiftet. Min anm.)
- Det är jävligt snygga kläder. Det påminner om en del modeinfluenser idag; kostymer, och tjejer med puffärmar och sånt där. Sen är det ju också likt vår tidsperiod; de är väldigt globaliserade, om man säger så. I och med att alla europeiska länder hade kvar sina kolonier så var det ett väldigt fritt flöde mellan länderna. Folk rörde på sig mycket, i vissa samhällsklasser i alla fall. Men efter första och andra världskriget kom ju uppdelningen i öst och väst, och man införde pass. Vid sekelskiftet hade människor inte pass, man bara åkte! Det var verkligen ”Globaliseringen del 1”. Överhuvudtaget hela stämningen, det hade inte varit något krig i Europa på väldigt länge, och folk var ganska taggade liksom."

Läs mer om Inferno här.
Köp boken här.

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background by Ava7Patterns