Thursday, March 10, 2011

Behind the scenes på Mig blir du snart kär i


Just nu pågår ivrigt arbete i form av bokproduktion. Och tro det eller ej det är inte den stora arbetet, men det är det roliga helt klart. Så därför tänkte jag ge lite inblick i hur de olika stegen ser ut efter att man har gjort grovjobbet med författaren. Här ser ni Mig blir du snart kär i av Nanna Johansson. I form av en vanlig gaffelpärm med på klistrat omslag.


I pärmen är det fullt av plastfickor, en för varje blad i boken. I pärmen gör vi en dummie, en lossas version av boken. I andra fall gör man kanske detta i mindre skala eller digitalt. Men arbetet tillsammans med författaren blir roligare och mer direkt såhär, en ganska ofarlig form att ha boken i. Dessutom är det taktilt och härligt.
I den här pärmen bläddrar man tills man kan den utan och innan, flyttar byter plats och räknar färgsidor mot svartvitt. Men när man sen är helt nöjd, författaren, förläggaren börjar drömma om boken på natten, först då är det dax för nästa steg.


Då layoutas alla sidorna och omslaget i digitalt format. Allt skall in på rätt plats, det är som ett pussel. I det skedet har man oftast tagit alla beslut, och saker skall in där man tänkt. Sen skriver man ut ett korr. I detta fall ett färgkorr som man läser och skriver anteckningar i. Är allt rättstavat, är alla färger rätt, utfall osv. Detta görs ibland många gånger. Här är sista korret på Mig blir du snart kär i. Sen skickas boken på tryck. Och när den sedan kommer tillbaka ser det i bästa fall ut såhär!

Sen är det bara att åka ut på mässor och fester och se till att folket får sitt.
Passa på att köpa den i din lokala bokhandel eller här.
Och såhär glad blir man då / Josefin 
No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Background by Ava7Patterns