Sunday, July 25, 2010

Inferno recenserad i Hallandsposten

Hallandsposten skriver bland annat:

"Fabian Göransson har tagit sig an att inte bara illustrera, utan även i rutor och pratbubblor dramatisera den tunga ”Inferno”. Ingen lätt uppgift, kan man tycka, men Göransson lyckas med bravur." och
"Göranson har valt en enhetlig och snygg färgsättning, och hans teckningar som i ”Kirurgi” fortfarande letar efter en gemensam mall, har hittat en och samma ton. Den enkla realismen med bisarra inslag passar utmärkt för sekelskiftsgatorna i Paris."

Läs hela recensionen på Hallandspostens hemsida.

Läs mer om boken här.
Köp boken här.

Thursday, July 15, 2010

Nanna på P3 Stars blogg


Den här veckan gästbloggar Nanna Johansson på P3 Stars blogg The star blog! Om mindre än en månad skickas hennes nya bok Mig blir du snart kär i till tryckeriet. På bloggen kan du läsa några av serierna som kommer vara med, och lyssna på klipp från programmet Tankesmedjan som Nanna  medverkar i.

Saturday, July 3, 2010

Katten och kimonon

   Nu är det dags att ta en titt på en av höstens böcker – Katten och kimonon av Nancy Peña. Katten och kimonon och Corto Maltese i Etiopien blir Kolik förlags första översatta böcker. Båda kommer ut i höst!
Ännu en historisk händelse är att jag gör min debut som redaktör för en bok (hur ska det gå?)! Det känns väldigt spännande och lite ovant. Den som hittills gjort mest är dock översättaren Oskar Sjölander. Oskar praktiserade hos oss under våren och han utmärkte sig med såväl sin språkbegåvning som sin insats i Kolikgrottans matlag. Under slutet av sin praktik översatte han alltså Katten och kimonon från franska till klingande svenska.

Jag såg sidor ur Katten och kimonon för första gången när jag satt och sökte på nätet efter intressanta grafiska romaner, inför resan till seriefestivalen i Angouleme, Frankrike, i januari i år. Eftersom jag inte kan franska var jag tvungen att ta in all text i google translator för att förstå någonting. Här och där hittade jag intressanta omslag, översatte presentationer av böckerna, försökte hitta bildexempel, översatte presscitat och använde mig av amazon.fr för att få ordentlig information om vem som gjort vad.
Jag kollade mycket på listor över de bästa böckerna och ett namn som återkom var Nancy Peña. Hennes bok Tea Party (uppföljaren till Katten och kimonon) var med bland Angoulemes officiella urval 2010. Det är en lista som görs inför varje års festival med de bästa titlarna på franska. Under hela festivalen får dessa 58 titlar extra mycket uppmärksamhet. De andra på förlaget blev också mycket intresserade när jag visade seriesidorna jag hittat.



Det som först fångade mig var bilderna. Jag tycker att stilen hon använder sig av är perfekt för att skapa den där lite murriga, mystiska 1800-talskänslan. Man dras in i bilderna och det är som att vi bara får se en del av en hel Peña-värld, på gränsen mellan realism och saga.

Jag och Josefin Svenske representerade Kolik förlag på Angoleme-festivalen 2010.

När jag och Josefin Svenske kom till festivalen kunde vi äntligen se alla böcker vi spanat in på nätet i verkligheten. Josefin fick Nancy Peñas böcker från hennes förläggare på La boite à bulles (jag var som vanligt för blyg för att prata med förläggarna), och vi hittade en hel del intressanta böcker på andra förlag. Det var en otrolig känsla att se hur mycket fint som ges ut och få välja och vraka bland böckerna, för att kanske ge ut på vårt eget förlag, och visa upp dem hemma i Sverige! Att det nu händer är något av en dream come true.


 Nu känns det som att Katten och kimonon är min skyddsling. Nancy Peña böcker är stora i Frankrike men här i Sverige är hon okänd och hittills opublicerad. Katten och kimonon är liksom den nya ungen i klassen som inte känner någon. Jag ska göra vad jag kan för att den ska få uppmärksamhet och hitta sina läsare, det är den värd! Och redan nu har den varit omskriven i Svenska Dagbladet i en artikel om översatta serier i Sverige. Även för Lina Neidestam var Peñas bilder love at first sight.

Sätt dig nu bekvämt i din kontorsstol och titta på den här blädderfilmen som jag gjort så förstår du nog vad jag menar:



Länka gärna till den här filmen, eller lägg upp den i din egen blogg ifall du vill att fler ska få upp ögonen för Katten och kimonon!

Katten och kimonon kommer ut i slutet av augusti. Läs mer om boken här.

/Loka

Friday, July 2, 2010

Sekventiellt rekommenderar Inferno

"This was a highly anticipated book, which actually lived up to all the hype. The Swedish artist Fabian Göranson has used the world-famous author August Strindberg's (in)famous novel/dairy Inferno as the starting point for this graphic novel. This is far from a dull Classics Illustrated, though. Göranson is one of the most interesting Swedish comics artists today, and his version of Strindberg's novel is a piece of art all in itself."

Fredrik Strömberg, Sekventiellt.se.

Läs mer om boken här.
Köp boken här.
 

Blog Template by YummyLolly.com - Background by Ava7Patterns