Friday, May 28, 2010

Kolik-praktik

Hej! Jag heter Hanna Gustavsson och jag gör praktik på Kolik förlag i två veckor. På bilden ser ni mig till höger! (Gunilla till vänster) Jag pluggar grafisk design och illustration på Konstfack i vanliga fall men just nu är jag hos Josefin Svenske på Kolik i Malmö. Jag har fått i uppgift att fota "Ful-livs" till begåvade Nanna Johanssons kommande bok "Mig blir du snart kär i". Den kommer bli helt fantastisk! Och det är grymt kul att få vara med och bidra till den.
 /Hanna




Wednesday, May 26, 2010

Länk till framtida vinst

Medans arbetet med Nannas nya bok Mig blir du snart kär i fortgår, vill vi tipsa om en grej.
Nanna skriver också för Rikestssal.se där hon lottar ut en handgjord tröja. En tröja med en orginalteckning av henne! Gud i London, säger vi.  Ett måste för alla Fulhetenfans som inte kan bärga sig tills nya boken kommer ut.

Länk till tävling är här.
Vad med och vinn tröjan!

Tuesday, May 18, 2010

Skriverier om Mara från Ulthar på nätet

 "Mara från Ulthar är en del klassiskt äventyr, en del lovecraftsk skräck och en del fantasyepos. Tecknarstilen svajar lite hit och dit mellan monokrom enkelhet, impressionistiska halvsidor och detaljerade actionsscener – vilket gör boken mäktigt nyansrik. Samt mycket spännande.
Jag älskar de talande katterna och deras olika personligheter. Paradoxalt så verkar de mer mänskliga än många av bokens människor tycks vara (med undantag från Mara själv då), plus att de tillför en gnutta värme och humor till en historia som annars hade blivit väldigt mörk."

"Stämningar och ansiktsuttrycken är skickligt illustrerade. Det är spännande och coolt."

"Enkla men väl genomarbetade teckningar tar oss på en resa utan att försöka skrämmas, och lyckas kanske just därför skapa en kuslig och drömlik känsla av att faktiskt för en kort stund besöka Lovecrafts värld." 

Läs mer om Mara från Ulthar av Karl Johnsson här!
Köp boken här!

Wednesday, May 12, 2010

Stina Johnsons tecknarglamor


 

Stina Johnson är intervjuad i det nya numret av Bild och Bubbla. En ny artikelserie under rubriken Tecknarglamor,  där intervjuas svenska serietecknare om deras arbetsplater och materialval. Först ut är som sagt Stina Johnson som också gjort en Grafisk Novellett på Kolik förlag i sammarbete med Seriefrämjandet. Köp Guttasnejken och läs om det finaste kollektivet i Bromma. Alla var där, Bob Marley, Regina Lund och Weekday-Örjan tillochmed. Förord av Elin Unnes.

Stafettserie live och signering på SF-bokhandeln den 15 maj


På SF-bokhandeln i Stockholm sammanstrålar fyra av Sveriges främsta serietecknare för att teckna en stafettserie inför publik och signera sina böcker.

Från Kolik Förlag kommer Fabian Göranson, som just publicerat sin vackra och uttrycksfulla serieversion av August Strindbergs Inferno, och Karl Johnsson, också nyligen utkommen med sin mörka, fängslande fantasysaga Mara från Ulthar.

Deltar gör även Kim W Anderson (Love Hurts) och Lina Neidestam (Zelda). 

Efter att ha beundrat de deltagandes skicklighet och fantasirikedom, passa på att skaffa ett av deras verk och få det signerat på köpet.

Evenemanget avlöper den 15 maj mellan kl 14 och 16, på SF-bokhandeln, Västerlånggatan 48 i Gamla Stan, Stockholm.

Facebook-länk här.

De medverkandes bloggar:




Tuesday, May 11, 2010

Några feta omslag!

Nu är den tredje delen i bokserien Grafiska Novelletter här:
NÅGRA FETA av Jan Bielecki.




Det bästa med att vara arbetslös är att man inte har en massa att uträtta dagen efter en utekväll. Madde konstaterar nöjt att hon inte skulle kunna bli anställd ens om hon ville, lutar sig tillbaka och tänder en ny spliff. Siri måste egentligen göra läxan från designhögskolan, men det är mycket skönare att bara dooba runt.

Livet i London leker för de två tjejerna. Ockerhyror och snöglopp till trots: det finns droger att bli helt bäng av, klubbar att dansa sig svettig på och mediekids att irritera. I datorn finns ändlöst med tv-serier och delar man säng med en kompis får man mer pengar över att köpa knark och sprit för. En läxa kan faktiskt - visar det sig - göra sig själv, och det löser sig. Allt löser sig. Några feta är en berättelse om att vara ung, ha kul och inte bry sig så mycket. Alla hustlar, gräset är billigt och det finns alltid en fest att gå på.



Förord av den eminienta Nour El- Refai som sopade mattan med humordinosaourierna igår på Berns, får prutta i musikalen Grease och som är aktuell överallt, samtidigt.


Den är överdådigt färgglad smakig som en karamell.
Köp den av oss på bokbord eller be din bokhandlare beställa hem.
Annars finns den på din lokala internetbokhandel, tex den här.

Monday, May 10, 2010

Skånskan recenserar Inferno

Clemens Altgård skriver idag i Skånskan:

"Strindbergs beteende är neurotiskt och efterhand stegras sinnesstämningarna till den grad att det blir närmast psykotiskt. Allt detta skildrar Fabian Göransson skickligt i sina teckningar. De delar av den strindbergska prosan som inte låtit sig visualiseras har i stället komprimerats i pratbubblor och textrutor. Det är ett väl fungerande grepp och blir aldrig banalt, mycket tack vare Göransons mörka humor, sinne för detaljer och expressiva stil.

Det är inte utan att jag vill göra vissa jämförelser med Terry Gilliams vanvettigt hallucinatoriska Hunter S Thompson-filmatisering Fear and loathing in Las Vegas (se pockettipsen) från 1998. Även i det fallet handlade det om att omvandla en osedvanligt paranoid och subjektiv prosaskildring till bilder. Låt mig säga att Fabian Göranson klarat av sin uppgift lika galant som Gilliam klarade sin.
Inferno är på ett plan underhållning med en karikerad och kolerisk Strindberg på flykt undan de osynliga makter som tycks förfölja honom, men på ett annat plan för den läsaren djupt in i den strindbergska föreställningsvärldens närmast gotiska labyrint."

och

"Som helhet är det ett mycket njutbart verk och det kan förhoppningsvis också bidra till att ge bilden av nationalskalden en ny dimension."

Läs hela recensionen här.
Läs mer om Inferno av Fabian Göranson här.

Inferno-notis i Aftonbladet

 Pia Bergström skriver i Aftonbladet:
"En riktigt skarp och rolig tolkning av serietecknaren Fabian Göranson."

Läs mer om Inferno av Fabian Göranson här.

Mara från Ulthar-notis i Göteborgs Posten

 Göteborgs Posten skriver:
"En fartfylld actionberättelse där jag gillar katterna, den starkt Lovecraft-influerade världen och att jakten för dem till månens baksida."

Läs mer om Mara från Ulthar av Karl Johnsson här.

Bilder från Textmässan

I helgen var vi på Textmässan och hade bokbord. Precis som förra året höll mässan till i den gamla herrgården Nürnberghuset.

Fabian Göranson och Kim W Andersson hade ett seminarium om Fabians bok Inferno. Boken blev dagens storsäljare - en dam sa att den var "oemotståndlig". Vissa köpte flera exemplar för att ha som presenter!


Tack till arrangörerna och alla trevliga besökare!

Text och foto: Loka

Tuesday, May 4, 2010

Filmtajm

Kim W Andersson har gjort ett filmklipp till Fabian Göransons Inferno! Så här skriver Kim på sin blogg: "Fabian Göranson, det är en ynnest att få dela ateljé, Kolikgrottan, med dig! Så jävla bra serie, jag skrattade rakt ut flera gånger! Hoppas du gillar min lilla smakprovsfilm jag gjort." Kim är även känd som serieskaparen bakom Love Hurts (som just nu går att läsa på Nyheter24) och som förlagets trogne formgivare.



Som om detta inte vore nog så kan vi också tipsa om det här videoklippet från Högsbo och Hisingens biblioteks blogg där Siska Humlesjö berättar om Pärlor och Patroner (alltså min bok). Jag känner mig mycket hedrad! På deras blogg kan man få veckotips om böcker, skivor och film. Där finns också intervjuer och listor. Elin och Siskas veckotips finns också på facebook!



/Loka

Monday, May 3, 2010

Fabian i P1 Kulturnytt om South Park





Fabian Göranson pratar i dagens P1 Kulturnytt om South Park. TV-serien blev hotad av  gruppen Revolution Muslim sedan profeten Mohammed uppträtt i ett avsnitt utklädd till en björn (som senare visade sig vara jultomten).


Det som är den stora skadan av den här diskussionen är att man hela tiden polariserar mellan västerlandet och islam. Det är ett stort problem. Det finns mycket fler hatbrott i Europa mot muslimer än det någonsin funnits mot serietecknare. Och jag tycker inte att man i själva diskussionen om humor ska låta sig bli ett redskap för den konflikten, säger Fabian Göranson.


Läs och hör alltihopa på HÄR. 

Saturday, May 1, 2010

Textmässan 8 maj

 Bild: Loka Kanarp (från Textmässans hemsida).

Kolik Förlag kommer för första gången på länge medverka på Textmässan i Stockholm. Förra gången vi var med var 2006 och då hade vi bara en enda bok - nu kommer vi tillbaka med 8 inbundna titlar och tre grafiska novelletter. Jag och Fabian Göranson kommer sälja böcker och signera till de som vill!

Seminarium kl 14.00: "Att teckna Strindbergs Inferno"
Fabian Göranson berättar om arbetet bakom sin nyutgivna serieversion av August Strindbergs Inferno tillsammans med en hemlig gäst.


 Så här kan det se ut på bokbordet.

Textmässan 2010
Nürnberghuset (Södermalm, hörnet Högbergsgatan / Björngårdsgatan) den 8 maj, klockan 11-16.


/Loka
 

Blog Template by YummyLolly.com - Background by Ava7Patterns